Lubię kruche ciasteczka. A te upieczone z przepisu poniżej smakują idealnie i choć łamliwe, rozpływają się w ustach...
Słodkie, ale nieprzesadnie. Można je upiec na dziesiątki kształtów w różnych, różnistych wielkościach. A liczba możliwości ich udekorowania bez zwątpienia rośnie.
Słodkie, ale nieprzesadnie. Można je upiec na dziesiątki kształtów w różnych, różnistych wielkościach. A liczba możliwości ich udekorowania bez zwątpienia rośnie.
Dzisiaj podaję przepis podstawowy na kruche ciastka.
To, w jaki sposób będziecie chcieli z nim zaszalec, pozostawiam Waszej wyobraźni:)
To, w jaki sposób będziecie chcieli z nim zaszalec, pozostawiam Waszej wyobraźni:)
Składniki:
-500 g mąki pszennej
-250 g cukru pudru-200 g masła niesolonego
-3 żółtka
-szczypta proszku do pieczenia
-aromat waniliowy
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki połączyć i utworzyc jednolitą masę. Następnie podsypać stolnicę mąką i wyłożyć zarobione ciasto, które będzie tworzylo bardzo zwartą, lecz nadal miękką masę.
2. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać ciastka, np. szklanką czy też foremką Waszego wyboru.
3.Piec w 180 stopniach Celsjusza na kolor złoty.
Smacznego!:)