link
facebook login BAYADERKA : 2 lut 2011

środa, 2 lutego 2011

KRUCHE CIASTECZKA


Lubię kruche ciasteczka. A te upieczone z przepisu poniżej smakują idealnie i choć łamliwe, rozpływają się w ustach...
Słodkie, ale nieprzesadnie.
 Można je upiec na dziesiątki kształtów w różnych, różnistych wielkościach. A liczba możliwości ich udekorowania bez zwątpienia rośnie.
Dzisiaj podaję przepis podstawowy na kruche ciastka.
To, w jaki sposób będziecie chcieli z nim zaszalec, pozostawiam Waszej wyobraźni:)

Składniki:

-500 g mąki pszennej
-250 g cukru pudru
-200 g masła niesolonego
-3 żółtka
-szczypta proszku do pieczenia
-aromat waniliowy

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki połączyć i utworzyc jednolitą masę. Następnie podsypać stolnicę mąką i wyłożyć zarobione ciasto, które będzie tworzylo bardzo zwartą, lecz nadal miękką masę.

2. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać ciastka, np. szklanką czy też foremką Waszego wyboru.

3.Piec w 180 stopniach Celsjusza na kolor złoty.

Smacznego!:)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers