link
facebook login BAYADERKA : 29 mar 2011

wtorek, 29 marca 2011

ROCKY ROAD CZYLI BLOK CZEKOLADOWY Z MARSHMALLOWS


...pierwszy raz jadłam w jednej z londyńskich kawiarni.
Siedząc z koleżanką ze studiów, z kubkiem kawy o smaku orzechowym, ciekawą muzyką w tle, Rocky Road wydawał się...zjawiskowy.
Bardzo czekoladowy, o raczej zbitej konsystencji był dla mnie niczym innym jak nowym ''słodkim'' odkryciem.
 Cóż, smakował mi wtedy wybornie. 

 I tak naprawdę,  potrzebowałam kilku wizyt w kawiarni, aby sobie uświadomić, że ten deser to  tylko kolejne wydanie bloku czekoladowego z dzieciństwa, jakie robiła czasami Mama.
Inne, bo z pianką marshmallows.
Naprawdę nie wiem do dziś dlaczego jej obecność w Rocky Road była dla mnie przez długi czas prawie niezauważalna...Być może dlatego że zdominowała ją czekolada i pokruszone herbatniki, które, niewątpliwie grają tutaj pierwsze skrzypce...:) 


Przepis autorstwa Nigelli Lawson, pochodzi z tej strony.


Prosty szybki, czekoladowy, jak dla mnie  trochę sentymentalny- może spróbujecie???:) 

Składniki:

- 200 g dobrej gorzkiej czekolady
- 125 g masła o temperaturze pokojowej
- okolo 100 g pianki marshmallows
- 200 g pokruszonych herbatników (najlepiej najzwyklejszych)
- 3 łyżki jasnego syropu melasowego
- cukier puder do posypania (około 3 łyżek)

Wykonanie:

1. Połamaną w kostkę czekoladę i masło wkładamy do rondelka i na małym ogniu topimy, mieszając. Dodajemy syrop.
Kruszymy herbatniki: albo łamiąc je w rękach dość drobno, albo wkładamy je do woreczka, który zamykamy i wałkiem do ciasta rozkruszamy je ale nie na piasek.

2. Do osobnego małego naczynia odkładamy około 6 łyżek przetopionej czekolady z masłem.
Do reszty czekolady dodajemy pokruszone herbatniki i piankę a następnie mieszamy.
Wykładamy papierem do pieczenia niewielką foremkę, o wymiarach 20x10 cm. I na papier wylewamy całą masę. Łopatką albo dużym, szerokim nożem gładzimy wierzch a następnie wylewamy odłożoną wcześniej czekoladę.

3. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc. Podajemy pokrojone w kostkę i posypane cukrem pudrem.

Smacznego!:)

BUŁKI Z SIEMIENIEM LNIANYM


...powstały, bo... kończył się już zakwas chlebowy...:)
Nie pamiętam dokładnie ile razy piekłam z niego chleb, ciesząc się, że rośnie, że roznosi się po domu niesamowity zapach no i jem własnoręcznie przygotowany chleb bez konserwantów, plastikowych opakowań i ... jeszcze ciepły...
Tak, pieczenie chleba w domu ma w sobie tyle uroku...
Ale wracając do bułek,  zakwasu było mało a ja chciałam uniknąc wyrzucania resztek, wiec trzeba było  coś upiec... (Przyznaję, że do pieczenia każdy pretekst jest dobry:))
I tak pojawiły się w naszym domu bułki z siemieniem lnianym w liczbie...7.
Idealna ilość jak dla czteroosobowej rodziny:)

A zatem jeżeli nie wiecie co zrobić z kończącym się zakwasem, zachęcam do upieczenia bułek, na które przepis zamieszczam poniżej:

Składniki na 7 sztuk:

-100 g zakwasu chlebowego dokarmionego 12-15h wcześniej
- 200 g mąki typ 450
- 30 g mąki razowej
- łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki siemienia lnianego
- łyżeczka soli
- 180 g wody o temperaturze pokojowej
- 1/2 łyżeczki drożdży piekarskich albo 4 g suchych drożdży
- łyżeczka masła

Poza tym:

-roztrzepane jajko
- siemie lniane do posypania bułek

Wykonanie:

1. Zakwas mieszamy z wodą i miodem. Dodajemy sól, masło, drożdże i powoli wsypujemy mąkę.
Na samym końcu dodajemy pół łyżeczki siemienia.

2. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie ale nadal klejące, około 5-8 minut. Odstawiamy na 45 minut do godziny w ciepłym miejscu, koniecznie pod przykryciem.

3. Nagrzewamy piekarnik i wykładamy ciasto na podsypaną lekko mąką stolnicę i dzielimy na równej wielkości kawałki. Każdy kawałek formujemy w kulkę. Możemy sobie pomóc nawilżając ręce olejem/oliwą.

4. Kładziemy każdą bułkę na natłuszczoną i wysypaną kaszą manną/mąką formę do pieczenia.
Każdą bułkę smarujemy roztrzepanym jajkiem. A następnie obsypujemy siemieniem. Pozwalamy wyrosnac do tzw. napuszenia, to trwa okolo 15 min.
Pieczemy około 15- 25 minut. Bułki powinny nabrać wyraźnego złoto-brązowego koloru. Studzimy na kratce.

Smacznego!:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers