link
facebook login BAYADERKA : 12 kwi 2011

wtorek, 12 kwietnia 2011

POMARAŃCZE W CZEKOLADZIE

Tak, przyznaję, że nie znam nic bardziej oczywistego w recepturze jak pomarańcze w czekoladzie.
Ale to prostota w eleganckim wydaniu.  A czekolada i pomarańcza to duet idealny.
Wspaniałe na deser jak i też ciekawie prezentują się na uroczyście zastawionym stole.

Mocno polecam!:)

Składniki:

- około 3-4 średniej wielkości słodkich pomarańczy
- 100 g czekolady mlecznej, np. Milka
- 100 dobrej czekolady gorzkiej o zawartości kakao min. 60%

Wykonanie:

1. Pomarańcze myjemy i obieramy ze skórki. Następnie ostrożnie dzielimy na części, aby ich nie uszkodzić.
2. Połamaną czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy na kilka minut (nie dłużej, jeżeli będzie zbyt chłodna, stanie się gęsta i nie pokryje dobrze pomarańczy).
Po czym za pomocą wykałaczki zanurzamy każdy kawałek w czekoladzie tak aby cały został dokładnie pokryty.
3. Zostawiamy na kratce. Podobnie postępujemy z resztą. Wstawiamy pomarańcze d lodówki na około 30-45 minut. Po tym czasie można je serwować.

Smacznego!:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers