link
facebook login BAYADERKA : 29 kwi 2011

piątek, 29 kwietnia 2011

DŻEM MALINOWO-JABŁKOWY



Pyszny dżem malinowo-jabłkowy. Lekko kwaskowy bo taki najbardziej lubię. Przygotowuje się szybko i o tym na pewno wiedzą wszyscy, którzy uwielbiają domowe przetwory. Polecam!


Składniki na około 2 słoiczki:

- 300 g malin
- 400 g umytych obranych i pozbawionych gniazd nasiennych jabłek
- około 110 g cukru, można dodać więcej jeśli lubimy dżemy słodsze

Wykonanie:

1. Jabłka kroimy bardzo drobno albo trzemy na tarce i gotujemy przez około 20 minut. Jak tylko się podgotują, wrzucamy do garnka maliny i gotujemy razem przez kilka godzin aż dżem bardzo zgęstnieje. Na samym końcu dodajemy cukier. Gotujemy przez około godzinę.
Dżem jest gotowy, jeżeli, kiedy na łyżeczce,  nie ''schodzi '' z niej.

2. Parzymy słoiki i wkładamy do nich dżem. Studzimy. Odstawiamy w ciemne chłodne miejsce.



GRISSINI


Grissini to rodzaj chleba, a wlaściwie pałeczek chlebowych, stąd nazwa angielska: breadsticks. Mistrzami w wypiekaniu grissini są Włosi, a najdłuższe i najpiękniejsze można zobaczyć w Turynie. Niektóre z nich mają aż metr długości!
Grissini- chrupkie pieczywo drożdżowe wypiekane w stosunkowo niskich temperaturach. Znakomite jako dodatek do różnego rodzaju dipów, śródziemnomorskich sałatek, hummusu itd, itd. Na pewno będzie świetnie się prezentowało na imprezie i goście będą zdumieni niezwykłym wyglądem pieczywa a jeżeli lubią je chrupkie i lekko serowe, to i miło zaskoczeni.

Przepis pochodzi ze strony Dana Leparda.

Składniki na ok. 4 formy:

- około 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki miałkiej soli
- 2 łyżeczki drożdży instant albo 16 g świeżych
- 75 g miękkiego pleśniowego sera np. gorgonzola albo chèvre
- 75 g miękkiego masła
- 150 ml mleka o temperaturze pokojowej
- opcjonalnie: zioła, np. oregano albo bazylia (ja dodałam 1/2 łyżeczki oregano)

Wykonanie:

1. Sól i mąkę wsypujemy do miski. Wkruszamy w nie miękkie masło a nastepnie drożdże instant.

2. Kroimy albo kruszymy w rękach ser i łączymy z letnim mlekiem i ziolami. Wlewamy mleko do miski z mąką i następnie mieszamy do momentu az wszystko składniki się połączą.
3. Odstawiamy miskę pod przykryciem w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na około godzinę.
Po tym czasie naoliwiamy stolnicę i co ważne, delikatnie i bardzo krotko (około 10-15 sekund) zagniatamy ciasto.
Wkładamy ciasto do miski i odstawiamy jak przedtem na godzinę (pod przykryciem itd.).

4. Następnie naoliwionymi rękami rozkładamy ciasto (ja używalam wałka) i tniemy równo na paski grubości 1- 1,5 cm.

5. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza i wkładamy paski ciasta,  w dwucentymetrowych odstępach od siebie, do wyłożonej papierem do pieczenia formy (im dłuższa tym lepiej).
Pieczemy około 40-45 minut  aż grissini nabiorą złoto-brązowego koloru i chrupkości. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers