link
facebook login BAYADERKA : 2 maj 2011

poniedziałek, 2 maja 2011

JAMMY BODGERS- MAŚLANE CIASTKA PRZEKŁADANE

Jammy Bodgers to klasyk i nie tylko zachodnioeuropejski. Bo jak tylko sięgam pamięcią, w rodzinnym domu, oprócz znakomitych ciast mojej Mamy, pojawiały się ciastka różnego rodzaju, między innymi maślane, przekładane dżemem. Zanim zaznajomiłam się z przepisem, nie wiedziałam, że są tak skromne w ilości skladników. Co do prostoty wykonania:  ciastka z tego przepisu, a właściwie, ciasto nie chciało się idealnie rozwałkować, pomimo że przestrzegałam czasu chłodzenia. Po kilku próbach, uświadomilam sobie, że aby ciasto stało się przyjazne wałkowi, należy dodać odrobinę zimnej wody. Ta nieco modyfikuje jego konsystencję i zdecydowanie ułatwia wycinanie ciasteczek.

Przepis pochodzi z książki C. Anderson ''Cookies, Brownies and Bars''.

Składniki na 20 sztuk:

- 225 g mąki pszennej
- 175 g masła niesolonego i schłodzonego pokrojonego na kawałki
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- żółtko
- odrobina wody

Dodatkowo do przełożenia:

- 50 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej
- 90 g cukru pudru
- około 80 ml dżemu truskawkowego/malinowego/poziomkowego

Uwaga: ja zrezygnowałam z masła i cukru pudru przeznaczonych na krem (składniki w Dodatkowo) i przełożyłam ciastka samym dżemem malinowym

Wykonanie:

1. Wkładamy masło i mąkę do food processora, aby utrzymać kruszonkę. Można też te dwa składniki połączyć ręcznie. Dodajemy cukier, żółtko i dalej ucieramy aż ciasto będzie zwarte.

2. Stolnicę wysypujemy mąką dosyć lekko. Inaczej ciastka będą twarde. I wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1/2 h.

3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wykładamy papierem do pieczenia dwie duże prostokątne formy.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, dosyć cieńko. I następnie wycinamy kółka o średnicy 6 cm. Powinno ich być 20. Wkładamy do formy i pieczemy przez około 12-15 min na jasnobrązowy kolor. Następnie rozwałkowujemy pozostałą część ciasta i wykrawamy kółka a w nich kółka o średnicy 2 cm. Te wyjmujemy i pieczemy okręgi jakie zostały. Tych też powinno być 20 sztuk, które wkładamy do formy i pieczemy nieco krócej niż poprzednio ze względu na rozmiar. Studzimy na kratce kuchenej.

4. Po wystudzeniu nakładamy łyżeczką odrobinę dżemu na ciastka i nakrywamy je okręgami tak aby środek wypełniał  dzem.
Uwagi:

1. Ja zrezygnowałam z przygotowania kremu do ciastek. Jeżeli zdecydujecie się go zrobić:
należy utrzeć masło z cukrem na puch. I tym posmarować ciastko. Dopiero na nie nakładać dżem i przykryć okręgiem
2. Oryginalne jammie bodgers mają w środku kształt małego serca.
3. Ciastka przechowujemy w suchym chłodnym miejscu do 48 h.




TORT TIRAMISU


Jest doskonały. Kremowy. A mimo to lekki. Biszkopt nasączony likierem orzechowym i przełożony bitą śmietaną połączoną z mascarpone rozpływał się w naszych ustach. Można się nim dłuugo delektować i nie ma w tym ani cienia przesady.
Upiekłam ten tort na specjalną okazję. Wspominałam na jednym z postów o urodzinach naszej córeczki i to właśnie ten tort obiecałam Wam pokazać.
Tort Tiramisu jest wspaniałym wypiekiem i zawsze będzie doskonale się prezentował na specjalną okazję.
Dla tych, którzy nie jedzą alkoholowych wypieków, podaję, moim zdaniem, najlepszy substytut likieru orzechowego: dobrej jakości syrop orzechowy, jaki można nabyć dzisiaj raczej bez problemu. I chociaż tort, rzecz jasna, utraci swój alkoholowy smak, będzie mimo wszystko i tak znakomitym wypiekiem.

Składniki na biszkopt ( forma o średnicy 23 cm):

- 4 jajka średniej wielkości
- 100 g mąki tortowej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki wody
- łyżka octu
- płaska łyżka proszku do pieczenia
- 120 g drobnego cukru

Składniki na masę:

- 750 g serka mascarpone
- 600 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

-około 250 ml przestudzonej kawy espresso
- 50 ml likieru orzechowego, np. Frangelico albo (wersja bezalkoholowa) ok.100- 120 ml syropu orzechowego do kawy, np. Starbuck's
- ok. 120 g dobrej czekolady (min. 60 % kakao)
- ok. 50 g orzechów laskowych
- ok. 150-180 g savoiardów, czyli podłużnych biszkoptów (lady fingers)

Wykonanie:

I BISZKOPT

1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Okrągłą formę natłuszczamy olejem i wysypujemy kaszą manną albo nie natłuszczamy a wyścielamy papierem do pieczenia. 
2. Oddzielamy białka od żółtek. Umieszczamy białka w dużej, najlepiej blaszanej misce i ubijamy na sztywno. Następnie powoli dodajemy cukier, ciągle miksując. Dodajemy po jednym żółtku. 

3. Przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia. Odkładamy na papierze do pieczenia na boku. Następnie do ubitych jajek z cukrem powoli wlewamy łyżkę octu rozcieńczoną z 2 łyżkami wody. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Po czym wsypujemy mąkę i na bardzo wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia, miksujemy składniki. Gotową masę biszkoptową wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 20-30 minut, do tzw. ''suchego patyczka''.

4. Po upieczeniu studzimy biszkopt w formie przez pierwsze pół godziny. Po czym nożem oddzielamy ciasto od ścianek formy, odpinamy obrączkę tortownicy i wyjmujemy biszkopt na lniany ręcznik.

II MASA TIRAMISU 

1. Najlepiej schłodzona  śmietanę ubijamy na wysokich obrotach miksera aż nieco zgęstnieje (ok. 3 minut). Dodajemy do niej mascarpone i ubijamy aż otrzymamy gęstą masę. Uwaga: nie ubijamy za długo. Na końcu dodajemy cukier puder i już bez miksowania łączymy z masą za pomocą drewnianej łyżki.
Natychmiast wkładamy masę do lodówki do schłodzenia.

III PONCZ I CZEKOLADA

Najprostsza część przepisu: do przestudzonej kawy wlewamy likier albo syrop. Mieszamy łyżeczką. Odstawiamy i gotowe.

Na tarce o średnich oczkach trzemy czekoladę. Zsypujemy ja na papier do pieczenia i jeżeli jest gorąco, umieszczamy w lodówce.

IV ETAP KOŃCOWY

1. Wystudzony biszkopt przekrawamy na trzy równe części. Ja nauczyłam się równo przekładać wkładając wykałaczki na godzinie 12ej, 3ej, 6ej i 9ej tortu. Może to zabrzmieć skomplikowanie ale wyobraźmy sobie, że nasz okrągły biszkopt to okrągły zegar ścienny. Zatem na wymienionych przez mnie ''godzinach'' wbijamy po jednej wykałaczce. Dobrze jest wymierzyć na oko wysokość ciasta i w równych odleglościach powbijać wykałaczki. Dla przykładu: wysokość biszkoptu to 6 cm. Wbijamy cztery wykałaczki na wysokości 2 cm w dół od wierzchu ciasta ( na wymienionych godzinach powyżej) i kolejne cztery wykałaczki 2 cm w dół od wbitych już patyczków. Tniemy ostrym i długim nożem. I gotowe: trzy równe blaty biszkoptowe.

2. Kładziemy pierwszy dolny blat na paterze/talerzu i nasączamy ponczem. Rozsmarowujemy 1/4 część masy, wysypujemy część potartej czekolady i przykrywamy drugim blatem, który też nasączamy ponczem, wysypujemy potartą czekoladą i smarujemy masą i nakrywamy ostatnim górnym blatem. Ostatni blat nasączamy i smarujemy masą. Smarujemy też boki (ścianki) tortu. Masy będzie wystarczajaca ilość, zatem można bardzo ładnie i równo ją rozłożyć. Na wierzch ciasta wysypujemy resztę potartej czekolady.
Na samym końcu przcinamy nasze savoiardy tak aby zostawić 3/4 oryginalnej wysokości. Najlepiej ciąć z ukosa bardzo ostrym nożem. I do kremu na ścianach tortu dociskamy biszkopty. Jeden przy drugim i tak tworzymy koronę tortu. Na samym wierzchu, na środku wysypujemy orzechy laskowe.
Wstawiamy tort do lodówki na około 2-3 h. To czas na ''przejście '' warstw i smaków. I taki schłodzony serwujemy.

Uwagi:

1. Masy będzie bardzo dużo. Równie dobrze można ją przygotować z 650 g mascarpone i 500 ml śmietanki. Ja robilam z całości skladników jak podalam na wstępie.
2. Na zdjęciach biszkopty nie były przycięte.
2. Tort przechowujemy w lodówce do maksymalnie 2-3 dni.

KLASYCZNE CIASTECZKA OWSIANE- OATCAKES

...są bardzo łatwe w wykonaniu i bardzo, ale to bardzo zdrowe. Owies jest bogaty w skrobię, witaminy z grupy B, witaminę E, sole mineralne, wapń, magnez i lecytynę, i błonnik, który reguluje nasz metabolizm. Owies jedzony regularnie  zapobiega chorobom serca a także obniża poziom cholesterolu. Istnieje zatem mnóstwo powodów, dla których powinniśmy upiec te ciasteczka owsiane. I chociaż nie mają zbyt dużo wspólnego z ciasteczkami rozumianymi jako słodkie, urocze małe  wypieki,  idealnie komponują się z serem pleśniowym, sałatą, a i też można je przegryzać pomiędzy posiłkami.
Lubię je przechowywać w dużym szklanym słoju i serwować od czasu do czasu dzieciom. Sama też chętnie je przegryzam i najlepiej smakują mi do zup-kremów.
Chrupiące, bardzo bardzo zdrowe i bardzo łatwe w wykonaniu. 

Przepis na ciasteczka pochodzi z książki Catherine Atkinson ''Cookies, Brownies and Bars''. 

Składniki na około 70 sztuk: 

-225 g dobrze zmielonych płatków owsianych + około pół szklanki do podsypania
- 25 g masła
- 25 g smalcu
- 75 g mąki pszennej wrocławskiej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka miałkiej soli
- wrząca woda (ilość do uregulowania konsystencji ciasta)

Wykonanie:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Do dużej miski wsypujemy owies, mąkę, sodę i sól i mieszamy ręką. Następnie  w małym rondelku topimy masło i smalec najlepiej na małym ogniu.

2. Dodajemy do suchych składników płynny tłuszcz i tyle wrzącej wody aby po wymieszaniu wszystkich składników otrzymać ciasto o konsystencji prawie idealnej na rozwałkowanie. Podsypujemy stolnicę resztą płatków owsianych i ugniatamy ciasto. Po czym rozwałkowujemy cieniutko na grubość około 1 cm i wykrawamy okrągłe ciasteczka o średnicy około 4-5 cm. Można wykrawać większe.

3. Formy do pieczenia wykładamy papierem i na ten wykładamy ciastka. Dosyć blisko siebie, bo ciasteczka nie urosną w wysokiej temperaturze. Następnie wkładamy je do piekarnika i pieczemy około 15-18 minut aż lekko zbrązowieją na obwódce. Studzimy na kratce kuchennej.

Uwagi:
Ciastka można przechowywać do około tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers