link
facebook login BAYADERKA : 10 mar 2012

sobota, 10 marca 2012

Łatwy chlebek bananowy i The Essential Baking / Easy banana bread & The Essential Baking book


Nigdy nie bylam wielka zwolenniczka wypiekow bananowych a tym bardziej takich chlebkow.
Az do niedawna kiedy to zaczelam wyprobowywac, strona za strona, przepisy pochodzace z ksiazki
''The Essential Baking More than 200 step-by-step-recipes''.
Sama ksiazka jest napisana bardzo przystepnym jezykiem. Usystematyzowana w bardzo precyzyjny sposob zdecydowanie ulatwia poszukujacemu wybor przepisu. Na samym wstepie autorzy maja na uwadze zaznajomic czytelnikowi podstawy pieczenia wlacznie z wszelakimi gadzetami niezbednymi w kuchni. I mowa tutaj o foremkach, czasomierzach, nozach, szpatulkach. Rozdzial pierwszy ksiazki- Teatime- rozpoczyna sie uwagami typu: jak upiec perfekcyjne scones (buleczki angielskie)? I tak kolejne poruszaja temat przygotowan do pieczenia ciasta, receptury podstawowej na maslane ciastka, ktora stosunkowo swobodnie mozna modyfikowac, przygotowania ciasta francuskiego jak i tez ptysiowego- i  naturalnie przepisy na ciasta mniej i bardziej znane a  i prawie wszystko wzbogacone jest o naturalnie piekne fotografie. Rowniez w podrozdzialach dotyczacych uwag/ wkazowek na temat: perfekcyjnych muffinow, idealnych scones, friand itp. pomoca sluza fotografie z opisami ukazujace i jasno tlumaczace ewentulnie popelnione bledy.
The Essential Baking jest pozycja ciekawa i zaadresowana nie tylko dla tych, ktorzy w pieczeniu stawiaja pierwsze kroki. Polecam ja rowniez tym, ktorzy zamierzaja swe umiejetnosci poglebic i doskonalic.

Sam przepis na chlebek bananowy jest bardzo ale to bardzo latwy a samo ciasto- wilgotne, nieprzesadnie ciezkie i lepkie, idealne do herbaty.

Essential Baking

Wydawnictwo Murdoch Books
cena: £ 9.74 + koszty przesylki
wiecej informacji znajdziesz na   http://www.amazon.co.uk/



Easy Banana Bread
recipe adapted from The Essential Baking

preparation: 20 minutes
cooking time: circa 40 minutes
serves 10.


250 g all-purpose (plain) flour
2 teaspoons baking powder
1 teaspoon mixed (pumpkin pie) spice
150 g unsalted butter, softened
185 g soft brown sugar
2 eggs, lighlty beaten
235 g mashed overripe bananas (about 2 bananas)
icing sugar to dust the cake


1. Preheat the oven to 180 degrees Celsius. Grease and line the base of a 13 X 23 cm ( 5 X 9 inch) loaf (bar) tin.
Sift together flour, baking powder, mixed spice and a tiny pinch of salt (optional) into a bowl.
2. Cream the butter and sugar in a large bowl using an electric beaters until soft.
Add the egg gradually, beating thoroughly after each addition. Mix in the banana. Gradually add the sifted dry ingredients and with a fork mix altogether but do not overdo.
3. Spoon the mixture into the tin and bake for 35-45 minutes, or until a skewer inserted into the centre of the loaf comes out clean. Cool in the tin for 10 minutes before turning out onto a wire rack. Serve warm or at room temperature, dusted with icing sugar.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers