link
facebook login BAYADERKA : 20 kwi 2012

piątek, 20 kwietnia 2012

Sernik z jagodami i kawalkami czekolady/ Blueberry and chocolate chips cheesecake





Kocham czekolade, serniki i owoce. A polaczenie tych trzech w jednym deserze to prawdziwa rozkosz.
Ten sernik ma niebianski smak! Jest przepyszny, po prostu.
Przygotowalam go juz kilka razy i zawsze sie udaje. Ten sernik nie opada i nie pojawiaja sie zadne pekniecia. Sama masa serowa ma delikatna, kremowa  konsystencje i swietnie kontrastuje z czekolada i jagodami.
Do sernikow na pewno powroce bo wypracowalam na nie swoja temperature pieczenia.
A co do tego sernika, jestem przekonana, ze tez bedziecie sie nim zachwycac:-)


Sernik z jagodami i kawalkami czekolady
na forme o srednicy 23/24 cm


na spod:
250 g ciasteczek z kawalkami czekolady albo digestive
50 g orzechow wloskich
25 g kakao holenderskiego
lyzka cukru (opcjonalnie)
85 g masla niesolonego

na mase:

500 g kremowego serka np. Philadelphia
500 g twarogu, trzykrotnie zmielonego
397 g mleka słodzonego skondensowanego tj. cala puszka
2 1/2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
lyzka swiezo wycisnietego soku z cytryny
130-150 g swiezych jagod
150 g czekolady, drobno posiekanej
5 jajek


do dekoracji:
150-200 g swiezych jagod

Wazne: Najlepiej bedzie jezeli upieczemy ten sernik na minimum 24 h przed degustacja.
Bardzo, bardzo wazne: wszystkie skladniki powinny miec temperature pokojowa.
Potrzebna nam bedzie forma okragla o srednicy 23-24 cm i forma prostokatna, do ktorej nalejemy przed samym pieczeniem wody i w ktorej bedzie trzeba umiescic forme z masa serowa (tak aby sernik wyszedl nam prosty jak stol)

Przygotowujemy spod: ciasteczka rozdrabniamy w rekach, podobnie orzechy i wrzucamy je do miski.
Maslo rozpuszczamy w rondelku i wlewamy do miski z ciasteczkami. Dodajemy kakao i ew. lyzke cukru i wrzucamy wszystkie skladniki na spod do food processora i dokladnie laczymy.
Przygotowujemy forme do pieczenia. Otwieramy obracz. Dno formy, najlepiej o srednicy 23/24 cm, wykladamy papierem do pieczenia i wypuszczamy papier na zewnatrz. Zamykamy obracz. Folia aluminiowa opatulamy dno i obracz formy tak aby zabezpieczyc sernik przed namoknieciem podczas kapieli wodnej. Robimy to bardzo dokladnie, najlepiej nalozyc kilka warstw folii.
Masa ciasteczkowa wylepiamy dno formy i boki mniej wiecej do 4/5 wysokosci. Po czym wkladamy ja do lodowki na min. 10 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni Celsjusza.
Przygotowujemy mase serowa: serek kremowy laczymy z twarogiem i mlekiem skondensowanym w duzym naczyniu. Nastepnie dodajemy aromat, sok z cytryny. Miksujemy do polaczenia. Po czym wbijamy jajka. Miksujemy jak najkrocej, ok. 1-2 minuty tak aby tylko jajka polaczyly sie z masa (nadmierne miksowanie masy z jajkami moze spowodowac opadanie sernika i pekniecia podczas pieczenia). Na samym koncu dodajemy jagody i posiekana czekolade. Mozna te ostatnie skladniki polaczyc z masa serowa za pomoca szpatulki.
Wlewamy mase do przygotowanej formy.
Nastepnie wkladamy forme z masa serowa do drugiej, prostokatnej formy.
Zagotowujemy w czajniku tyle wody, aby wypelnila mniej wiecej 1/2 wysokosci prostokatnej formy.
Wlewamy goraca wode do formy prostokatnej do polowy wys.
Pieczemy okolo 90 minut. Nie sprawdzamy sernika metoda patyczka bo sernik to nie ciasto a deser, ktore tezeje pod wplywem niskiej temperatury. Sernika nie przesuszamy. Za kazdym razem pieke serniki w 150 stopniach i dokladnie po 90 minutach wylaczam piekarnik, nastepnie sernik wyjmuje od razu, czekam az nieco przestygnie i wkladam do lodowki na cala noc a najlepiej na 24h.
Podaje ze swiezymi owocami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers