link
facebook login BAYADERKA : 11 cze 2012

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Aksamitne bułeczki i chleb z koperkiem i musztardą/ Delicate sweet dill and mustard bread and rolls


Przepis na sweet dill and mustard bread znalazlam w malutkiej ksiazeczce Joanny Farrow, 200 Bread Recipes.
Ksiazeczka zaadresowana zwlaszcza do tych, ktorzy przy wypieku chleba korzystaja z maszyny, zawiera receptury bardzo latwe ale i tez zroznicowane, wszystkie opatrzone barwnymi fotografiami. Mozna sie w ksiazeczce doszukac chlebka z chilli i czekolada ale i tez couronne czyli korony pieczonej z dodatkiem jogurtu naturalnego. Zwrocily tez moja uwage chleby takie jak ze szpinakiem i serem manchego i orzeszkami pinii, ciambella mandorlata, ciemny chleb bostonski wypiekany w puszkach, chleb na piwie z dodatkiem brazowego cukru i wiele innych.

Z przepisu na dzisiejszy chleb postanowilam upiec i bulki i mniejszy bochenek. Z dodatkiem koperku, kwasnej smietany i lekko wyczuwalnej musztardy, sa bardzo bardzo delikatne, wrecz ze aksamitne. Dodatek koperku sprawia ze buleczki jak i chleb maja lekko slodkawy smak ale nie sa slodkie. Przypadly do gustu moim dzieciom, mi rowniez i pomimo ze tak naprawde kocham zakwasowce, buleczki zniknely w niecaly kwadrans.Zaluje tylko ze nie nadalam im ciekawszego ksztaltu- moze innym razem.


Bardzo delikatny chleb z koperkiem i musztarda
przepis pochodzi z ksiazki 200 Bread Recipes, wyd. Hamlyn, 2009

skladniki na wiekszy bochenek albo maly bochenek i 6-7 malutkich buleczek

200 ml wody
150 g gestej kwasnej smietany
3 lyzki musztardy ( najlepiej ziarnistej), uzywalam francuskiej tzw. ziarnistej musztardy, wholegrain French mustard
25 g swiezego koperku, umytego i bardzo drobno pokrojonego
lyzeczka soli
ok. 450 g maki pszennej typ 550 + wiecej do podsypania
lyzka cukru
10 g swiezych drozdzy albo 11/4 lyzeczki drozdzy instant ( czyli jedna lyzeczka i jedna czwarta lyzeczki)

Z swiezymi drozdzami przygotowujemy rozczyn.
Jezeli uzywamy suchych: wszystkie skladniki mieszamy dokladnie mikserem okolo 5 minut albo recznie wyrabiamy okolo 10 minut.
Ciasto powinno miec nieco luzna konsystencje, ale powinno dac sie uformowac w kule. Wkladamy do miski, przykrywamy folia, odstawiamy w cieple, nieprzewiewne miejsce na okolo godzine. Po czym wyjmujemy na stolnice lekko podsypana maka. Jezeli formujemy tylko chleb- skladamy ciasto w bochenek, wkladamy do formy, np. keksowki, wylozonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrosniecia na ok. pol godziny. Pieczemy w 190 st. Celsjusza, okolo 40 minut.
Jezeli formujemy chlebek i buleczki: ciasto dzielimy na dwie czesci, jedna powinna byc dwa razy wieksza od drugiej. Z wiekszej czesci formujemy bochenek i wkladamy go do niewielkiej keksowki wylozonej papierem do pieczenia, z drugiej czesci formujemy buleczki- beda malutkie, wielkosci orzecha wloskiego, pozniej nieco urosna podczas pieczenia. Chleb i bulki posypujemy niewielka iloscia maki przed pieczeniem. Odstawiamy do wyrosniecia na ok. 30 minut.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni. Mniejszy chlebek okolo 30 minut, duzy chleb okolo 45 minut, bulki ok. 12 minut lub do delikatnego zbrazowienia.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers