link
facebook login BAYADERKA : 28 cze 2012

czwartek, 28 czerwca 2012

Pieczone gruszki/ Roasted pears




Pieczone owoce przygotowywala moja Babcia.
Do dzis pamietam slodkie pieczone jablka z cynamonem, obficie posypane cukrem.
Chcialam przygotowac cos niewymagajacego i zdrowego.
Te gruszki jadlysmy na deser.Byly miekkie i pyszne.


Pieczone gruszki

okolo 6 gruszek, sredniej wielkosci
2 lyzki cukru jasnego muscovado
ok. 5-6 gwiazdek anyzu
lyzka miekkiego niesolonego masla
lyzka brandy, opcjonalnie
niecala szklanka wody


Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Gruszki obieramy i przekrawamy na pol. Pozbywamy sie gniazd nasiennych.
Dno dosyc duzego naczynia zaroodpornego wykladamy polowkami owocow, najlepiej nacieciem w dol.
Wylozone juz gruszki nacieramy maslem i cukrem. Wkladamy do naczynia anyz. Wlewamy pol szklanki wody.
Owoce pieczemy w pow. temperaturze do miekkosci, przewracajac je regularnie i podlewajac syropem jaki sie wytworzy podczas pieczenia. W razie potrzeby dolewamy pozostala czesc wody.
Podajemy z galka lodow waniliowych.
Czas pieczenia: ok. 30-40 min. w zaleznosci od wielkosci owocow.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers