link
facebook login BAYADERKA : 2 wrz 2012

niedziela, 2 września 2012

Mus jezynowy/ Blackberry mousse






Jezyny, po raz kolejny :)
Tym razem w postaci prostego musu owocowego o bardzo delikatnej konsystencji.
Przepis do przygotowania w niecaly kwadrans.


Mus jezynowy
ok. 5-6 niewielkich porcji

3 bialka
2, 5 lyzeczki zelatyny
270 g jezyn
150 ml smietanki kremowki
40 g cukru pudru
szczypta soli
2-3 lyzki goracej wody


Jezyny misujemy na gladko. Ubijamy smietanke na sztywno.
Bialka ubijamy na beze, dodajac szczypte soli. Powoli dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno.
W kilku lyzkach goracej wody rozpuszczamy zelatyne, studzimy ja lekko. Laczymy, za pomoca miksera, z jezynami. Owoce laczymy ze smietanka. Ubite bialka z cukrem laczymy delikatnie z masa owocowa, najlepiej szpatulka.
Dzielimy przygotowana mase pomiedzy kieliszki albo pucharki.
Wstawiamy do lodowki i chlodzimy az mus stezeje, tj. okolo kilku godzin.
Podajemy z swiezymi owocami, mozna tez z listkami swiezej miety.
Smacznego :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers