Z przepisu mistrza, Pierre'a Hermé.
Pyszny intensywny mus czekoladowy o delikatnej aksamitnej konsystencji.
Wykonanie musu zajmie nam nam kilka minut, jego schlodzenie przed degustacja - okolo godziny. Przepis bardzo prosty i godny polecenia :)
Mus czekoladowy P. Hermé
okolo 4 niewielkie porcje
180 g czekolady czekolady bardzo dobrej jakosci
4 bialka
jedno duze zoltko
80 ml mleka
20 g cukru drobnego
Czekolade siekamy ostrym nozem.Wsypujemy ja do malego zaroodpornego garneczka i rozpuszczamy ja w kapieli wodnej.
Mleko zagotowujemy i zalewamy goracym mlekiem rozpuszczona czekolade. Bialka ubijamy w czystej misie tak aby byly sztywne, wsypujemy cukier, nadal miksujemy aby powstala beza, lsniaca i sztywna.
Czekolade, wymieszana z mlekiem, energicznie laczymy z zoltkiem. Powinna lekko przestygnac. Wlewamy lekko przestudzona czekolade do bialek i szpatulka mieszamy delikatnie skladniki.
Powstaly mus wlewamy do naczyn, w ktorych bedziemy serwowac mus.
Naczynia z musem wstawiamy do lodowki na godzine.
Mus serwujemy schlodzony, mozna go podac z owocami lub bez.