link
facebook login BAYADERKA : 17 kwi 2013

środa, 17 kwietnia 2013

Mus czekoladowy P. Hermé



Z przepisu mistrza, Pierre'a Hermé.
Pyszny intensywny mus czekoladowy o delikatnej aksamitnej konsystencji.
Wykonanie musu zajmie nam nam kilka minut, jego schlodzenie przed degustacja - okolo godziny. Przepis bardzo prosty i godny polecenia :)


Mus czekoladowy P. Hermé
okolo 4 niewielkie porcje

180 g czekolady czekolady bardzo dobrej jakosci
4 bialka
jedno duze zoltko
80 ml mleka
20 g cukru drobnego

Czekolade siekamy ostrym nozem.Wsypujemy ja do malego zaroodpornego garneczka i rozpuszczamy ja w kapieli wodnej.
Mleko zagotowujemy i zalewamy goracym mlekiem rozpuszczona czekolade.
Bialka ubijamy w czystej misie tak aby byly sztywne, wsypujemy cukier, nadal miksujemy aby powstala beza, lsniaca i sztywna.
Czekolade,  wymieszana z mlekiem, energicznie laczymy z zoltkiem. Powinna lekko przestygnac. Wlewamy lekko przestudzona czekolade do bialek i szpatulka mieszamy delikatnie skladniki.
Powstaly mus wlewamy do naczyn, w ktorych bedziemy serwowac mus.
Naczynia z musem wstawiamy do lodowki na godzine.
Mus serwujemy schlodzony, mozna go podac z owocami lub bez.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers