link
facebook login BAYADERKA : Babka gotowana z polewą czekoladową

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Babka gotowana z polewą czekoladową

Wilgotna babka gotowana przygotowywana w specjalnej formie z przykrywką. Nie jest trudna w wykonaniu, ani też czasochłonna ale gotuje się ją około 1,5 h. Ponadto bardzo ważne jest dokładne ubicie jajek tak by były bardzo puszyste i jasne. Babka ma specyficzny smak i polewa czekoladowa okaże się nieoddzowna. Zaletą babki jest to że jest bardzo wilgotna i bezglutenowa.

Babka gotowana z polewą czekoladową 
14-16 porcji

składniki na ciasto: 
5 dużych jajek
300 g cukru pudru
350 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła, klarowanego i przestudzonego masła
1, 5 łyżeczki ekstraktu waniliowego


składniki na polewę: 
70 g czekolady bardzo dobrej jakości
3 łyżki śmietanki, 30 % tłuszczu

dodatkowo: 
kwiatki z masy cukrowej do dekoracji, opcjonalnie

potrzebne też będą:
waga kuchenna
mikser i misa
forma do babki gotowanej z przykrywką
duży garnek z wodą

Przygotowanie ciasta.
1. Jajka ubijamy na najwyższych obrotach miksera, około 5-6 minut, aż będą jasne i bardzo puszyste. Powoli dodajemy cukier puder i nadal miksujemy aż do połączenia.
2. Przesiewamy mąkę z proszkiem. Wsypujemy mąkę. Za pomocą szpatułki łączymy mąkę z jajkami, bardzo delikatnie mieszając.
3. Wlewamy do ciasta płynne, przestudzone masło i dodajemy ekstrakt. Mieszamy szpatułką.
4. Formę do babki natłuszczamy masłem, wysypujemy bułką tartą.
5. Do przygotowanej formy wlewamy ciasto. Formę dokładnie zamykamy przykrywką. Formę wkładamy do dużego garnka, do którego wlewamy wody do 1/2 wysokości formy. Gotujemy babkę 1,5 h.
6. Formę z babką, po tym czasie, wyjmujemy z garnka i studzimy około 20 minut. Po czym wykładamy na ozdobny talerz. Kroimy przestudzoną. 

Przygotowanie polewy czekoladowej. 
1. Czekoladę łamiemy w kosteczkę i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wlewamy do naczynia śmietankę. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce na niskiej mocy, mieszając od czasu do czasu. Czekolada powinna być gładka, lśniąca i gęsta. Polewą dekorujemy babkę. Opcjonalnie, na wierzchu wykładamy kwiatki z masy cukrowej.

4 komentarze:

  1. Pierwszy raz spotykam się z gotowaną babką, brzmi to przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. oo tak! szukam czegoś fajnego na świeta i chyba znalazłam! Dzieki za przepis- wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy pomysł, ale czy ta babka nie ma zakalca?
    na zdjęciu w przekroju widać niejednolity kolor - środek bardziej żółty niż góra i dół sfotografowanego kawałka.
    skąd taki odcień? bo to raczej nie wina światła/aparatu :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers