link
facebook login BAYADERKA : 5 sty 2014

niedziela, 5 stycznia 2014

Białe trufle z suszoną żurawiną / White chocolate and cranberry truffles

 Witam wszystkich serdecznie w tym Nowym Roku! 
Minęło sporo czasu od ostatniego postu i nie ukrywam że nagromadziło się pomysłów na nowe ciasta i desery. Mam nadzieję ze czasu będę mieć trochę więcej niż w ostatnim półroczu. 

                                                                            ***

Białe trufle to nic innego jak kolejny dziecinnie prosty deser, do którego potrzeba jedynie kilku składników: białej czekolady, babkowego albo biszkoptowego ciasta waniliowego, żurawiny i płatków migdałów albo odrobina wiórków kokosowych. Niewiele czasu i pracy a efekt gwarantowany- trufelki sa delikatne w smaku i dominuje w nich biała czekolada. 


Białe trufle z żurawiną

250 g białej czekolady 
4-5 łyżek tłustego mleka albo śmietanki
200 g kilkudniowego ciasta babkowego/ biszkoptowego   
3 łyżki żurawiny 
do obsypania: wiórki albo płatki migdałowe, najlepiej zarumienione na patelni 

Czekoladę łamiemy w kosteczkę i wkładamy do naczynia żaroodpornego, łaczymy z mlekiem. Rozpuszczamy nad bardzo małym ogniem albo w mikrofalówce na najniższej mocy. 
Ciasto kruszymy nad niewielką miską, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i żurawinę, mieszamy składniki łyżką.  Miskę wstawiamy na około dwie godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto powinno osiągnąć bardziej zwartą, plastyczną konsystencję.  Formujemy w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy każdą w wiórkach albo w płatkach. Każdą trufelkę wkładamy do papilotki. Przygotowane trufelki wstawiamy do lodówki i podajemy schłodzone. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers