link
facebook login BAYADERKA : 11 kwi 2014

piątek, 11 kwietnia 2014

Szwedzkie ciasto migdałowe


 Szwedzkie ciasto migdałowe z przepisu Dana Leparda. Jak sam autor pisze, taki wypiek możecie kupić w pudełku w IKEI.
Stosunkowo proste w przygotowaniu, niewielkie ciasto to dwie dobrze skomponowane warstwy. Sam spód przypomina maślane ciasta ucierane tyle że masła nie ucieramy z cukrem a wlewamy płynne. Spód podpiekamy w międzyczasie przygotowując skarmelizowane migdały. Chrupiąca skorupka migdałowa i delikatne ciasto smakują bardzo ciekawie. Nie jest to ciasto na uroczyste okazje ale zdecydowanie zasmakuje do codziennej popołudniowej kawy :-)

Szwedzkie ciasto migdałowe
na okrągłą formę o średnicy 18-20 cm
autor przepisu: Dan Lepard, Swedish Almond Cake

składniki na ciasto: 

2 jajka
2 łyżki śmietany słodkiej, min. 30 % tłuszczu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g cukru
100 g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g masła klarowanego i przestudzonego 


składniki na wierzch:
50 g płatków migdałowych
25 g cukru
łyżeczka mąki pszennej
łyżka śmietany słodkiej, min. 30 % tłuszczu
25 g masła

 dodatkowo: 
2 łyżki bułki tartej
masło do wysmarowania boków formy
forma z odpinana obręczą
papier do pieczenia, opcjonalnie

 Przygotowujemy spód ciasta.
 1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Boki papieru powinny wychodzić na zewnątrz. Zamykamy obręcz. Wewnętrz formy zarówno ścianki jak i dno smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. 

2. Jajka ubijamy w misie miksera na pianę, na najwyższych obrotach. Dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż jajka zwiększą objętość i będą miały jasny kolor. Wlewamy ekstrakt, śmietanę. Mieszamy za pomocą szpatułki. 

3. Nad drugą miską przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki wsypujemy do misy miksera, w której ubijaliśmy jajka. Łączymy powoli za pomocą szpatułki. Wlewamy masło wolnym strumieniem i łączymy delikatnie z reszta składników. Ciasto wylewamy na dno przygotowanej formy. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach.

Przygotowujemy migdałowy wierzch.
4. Na małą patelnię wrzucamy masło, cukier, migdały, mąkę.Podgrzewamy na średnim ogniu tylko do połączenia, około 1-2 minut, mieszając delikatnie.  Odstawiamy do przestudzenia.

5. Spód ciasta po upieczeniu będzie lekko zarumieniony. Wyjmujemy formę z piekarnika i na wierzchu rozprowadzamy równo migdały z patelni. Temperaturę piekarnika podwyższamy do 210 stopni Celsjusza. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika na 5-7 minut. Po tym wyjmujemy, studzimy i podajemy, opcjonalnie, oprószone cukrem pudrem. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers